Ciasto z chałwą
Pierwszy laureat tegorocznego konkursu kulinarnego wyłoniony! Jedenastą edycję Rudzkich Smaków otwiera ciasto z chałwą autorstwa Barbary Kowal.
Ciasto zaproponowane przez Panią Barbarę to biszkopt przełożony dwoma rodzajami kremów. Lekkości i kruchości dodaje ciastu warstwa bezików, które znakomicie komponują się z chałwowym i czekoladowym kremem. Autorka przepisu proponuje krem na bazie budyniu i masła.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek,
2 szklanki cukru,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
2 łyżki wody.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i żółtka. Następnie dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy ocet i wodę. Biszkopt pieczemy w temp. 180 st. przez ok. 15 minut do suchego patyczka.
Krem:
250 g masła,
2 budynie waniliowe (ugotowane na mniejszej ilości mleka bez dodatku cukru),
0,8 litra mleka,
200 g małych bezików,
300 g chałwy waniliowej,
1 gorzka czekolada,
płatki migdałowe.
Przygotowanie:
Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Masło ucieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy porcjami ugotowane i ostudzone budynie. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej ścieramy na tarce o dużych oczkach chałwę, do drugiej dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy ¾ masy chałwowej, na masie układamy bezy, na nie wykładamy krem czekoladowy i przykrywamy biszkoptem. Wierzch ciasta i boki smarujemy pozostałym kremem chałwowym i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Komentarze (0)
Możliwość komentowania została wyłączona.