Ciasto z chałwą

2024-03-14 15:07 CiastaDesery

Pierwszy laureat tegorocznego konkursu kulinarnego wyłoniony! Jedenastą edycję „Rudzkich Smaków” otwiera ciasto z chałwą autorstwa Barbary Kowal.

Ciasto zaproponowane przez Panią Barbarę to biszkopt przełożony dwoma rodzajami kremów. Lekkości i kruchości dodaje ciastu warstwa bezików, które znakomicie komponują się z chałwowym i czekoladowym kremem. Autorka przepisu proponuje krem na bazie budyniu i masła.

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek,

2 szklanki cukru,

2 szklanki mąki,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 łyżka octu,

2 łyżki wody.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i żółtka. Następnie dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy ocet i wodę. Biszkopt pieczemy w temp. 180 st. przez ok. 15 minut do suchego patyczka.

Krem:

250 g masła,

2 budynie waniliowe (ugotowane na mniejszej ilości mleka bez dodatku cukru),

0,8 litra mleka,

200 g małych bezików,

300 g chałwy waniliowej,

1 gorzka czekolada,

płatki migdałowe.

Przygotowanie:

Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Masło ucieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy porcjami ugotowane i ostudzone budynie. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej ścieramy na tarce o dużych oczkach chałwę, do drugiej dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy ¾ masy chałwowej, na masie układamy bezy, na nie wykładamy krem czekoladowy i przykrywamy biszkoptem. Wierzch ciasta i boki smarujemy pozostałym kremem chałwowym i posypujemy płatkami migdałowymi.

                                                                                                                                  Smacznego!

Komentarze (0)

Możliwość komentowania została wyłączona.

SZYBKA POMOC

Potrzebujesz pomocy specjalisty? Znajdź odpowiednią placówkę/specjalistę dla dziecka lub siebie.

Reklama

Strona korzysta z plików cookies
Odwiedzając stronę, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu. Więcej w polityce prywatności.