Warzywne tagliatelle
Tagliatelle z marchewki i cukinii smakiem maja w konkursie „Rudzkie Smaki”. Przepis przesłała Marta Szudeja jako propozycję obiadu dla mamy.
Warzywne tagliatelle dla mamy
Warzywne tagliatelle to pyszna i zdrowa alternatywa dla klasycznego makaronu. Wstążki z cukinii i marchewki w połączeniu z kurczakiem z pewnością przypadną do gustu wszystkim mamom. Jest jeszcze jedna zaleta takiego dania – przygotowuje się je bardzo szybko. W wersji wegetariańskiej warzywne tagliatelle można podać po prostu z ulubionym sosem.
Warzywne tagliatelle – przepis
Składniki:
3 marchewki,
1 cukinia,
1 pierś z kurczaka,
kilka suszonych pomidorów,
2 łyżki oleju,
świeża bazylia,
sól, pieprz, 2 łyżeczki przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w długie cienkie paski, przyprawiamy solą, pieprzem i częścią mieszanki suszonych pomidorów (przyprawy mogą być inne – według własnych upodobań). Obsmażamy kurczaka na złoty kolor i zdejmujemy z patelni. Marchewkę i cukinię kroimy wzdłuż na cienkie paski nożykiem do warzyw (z cukinii można usunąć miękki miąższ, ale nie jest to konieczne). Pokrojoną marchewkę gotujemy chwilę w osolonej wodzie, żeby lekko zmiękła, odcedzamy, a następnie wrzucamy
z cukinią na patelnię, na której smażył się wcześniej kurczak. Dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i resztę przypraw. Smażymy kilka minut, delikatnie mieszając. Łączymy z kurczakiem, wykładamy na talerz i dekorujemy świeżą bazylią.
Smacznego!
– Z okazji Dnia Mamy przygotowałam tagliatelle z marchewki i cukinii, które w połączeniu z kurczakiem i suszonymi pomidorami tworzą ciekawy smak – mówi laureatka konkursu.
Smaki dzieciństwa
„Smaki dzieciństwa” to z kolei hasło czerwcowej edycji konkursu. Do końca miesiąca do rudzkiego magistratu można przesyłać receptury na potrawy, których smak pamiętamy jeszcze z najmłodszych lat.
– Kontynuujemy kulinarną zabawę z rudzkim magistratem. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu na przyszły rok, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują w tej edycji książkę kulinarną pt. „Nastoletnie wypiekanie. Pyszne i fit” autorstwa Justyny Dragan – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Do końca czerwca można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy na danie z dzieciństwa, którego smak pamiętamy do dziś. A może dalej jest naszą ulubioną potrawą, która przygotowywana teraz przywraca wspomnienia i poprawia humor? Przepisy można wysłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.
Źródło: Urząd Miasta Ruda Śląska
Wypróbuj też inne przepisy:
Komentarze (0)