Zupa porowa

2021-12-18 11:00 Lisia Mama Obiady/LunchePRZEPISYZupy

Zupa porowa ma przyjemny, charakterystyczny porowy smak. Ziemniaki sprawiają, że jest kremowa i sycąca. Jeśli więc lubicie smak pora, albo nie wiecie co zrobić z porem, to zapraszam!

Zupa porowa to prosta zupa z dwóch warzyw – pora i ziemniaków. Jak większość zup robionych przeze mnie, i na które przepisami dzielę się tu z Wami, jest prosta, szybka i smaczna.

Pora na pora!

A czy zupa porowa jest zdrowa? Czy warto robić, dzieciom dawać? Taka jakaś uboga wydaje się być, jeśli chodzi o skład… Nic bardziej mylnego! O porze może niewiele się mówi w kontekście zdrowia i wartości odżywczych, wszak przyćmiewa go sława innych członków rodziny amarylokowatych, cebuli i czosnku, ale por jest super zdrowym warzywem. Por kryje w sobie sporo witamin i minerałów, wśród których na uwagę zasługują zwłaszcza żelazo i wapń ; por jest świetnym źródłem żelaza, i nawet poleca się go spożywać przy anemii. Ponadto zawiera wiele antyoksydantów, a także olejek sulfidowy i związki siarkowe, które posidają właściwości bakteriobójcze.
A ziemniaki? Ziemniaki też są zdrowe! Ale o ziemniakach będzie przy innej okazji. W zupie porowej stanowią głównie tło dla pora.

Zero waste

Wiecie czy nie, idea zero waste jest bliska memu sercu. Nie jestem ekspertką w tej dziedzinie, ale się staram. Moja zupa porowa trochę się wpisuje w ducha zero waste, ponieważ do jej przygotowania wykorzystujemy całego pora i właściwie nic nie wyrzucamy.

Mały lisek gardzi zielskiem, więc jego porcja zazwyczaj jest bez dekoracji.

Przepis na zupę porową:

Składniki:

  • 2 całe pory
  • 4 – 8 ziemniaków (zależy czy duże czy małe)
  • (2-3 ząbki czosnku – nie są konieczne!)
  • 1,5 litra bulionu warzywnego, ale jeśli nie macie, albo nie chce się Wam robić, woda też będzie spoko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (ja właściwie wszystko robię z albo na oliwie, ale oczywiście inny olej, np. z pestek winogron, też będzie ok)
  • sól i pieprz do smaku (albo sos sojowy)
  • zatar (niekoniecznie, ale ja bardzo lubię)
  • natka pietruszki
  • grzanki (ja robię że starego chleba na oliwie z oliwek)

Przygotowanie:

1. Obieramy ziemniaki i ewentualnie czosnek. Myjemy pora.
2. Ziemniaki kroimy w kostkę, pora w krążki, czosnek w kosteczkę.
3. Rozgrzewamy oliwę na patelni albo od razu w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Wrzucamy warzywa i podsmażamy, aż się por zeszkli.
4. Przerzucamy warzywa do garnka, albo od razu zalewamy bulionem lub wodą, jeśli nie mamy bulionu.
5. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
6. Doprawiamy solą, pieprzem lub sosem sojowym. Ale jeśli robimy zupę dla małych dzieci, zwłaszcza takich, które nie skończyły jeszcze roku, to sól czy sos pomijamy, a z pieprzem nie szalejemy – doprawicie sobie zupę na swoim talerzu).
7. Wyławiamy ziemniaki i odkładamy na bok. Blendujemy! Bardzo ważne jest, żeby przed blenowaniem wyciągnąć te ziemniaki z zupy. Ziemniaki blendują się raz dwa, a z porem jest nieco więcej zachodu; za długo blendowane ziemniaki nabierają niezbyt apetycznej konsystencji. Pora zblendujcie dokładnie, albowiem inaczej prześladować Was będą twarde porowe nici.
8. Dodajemy ziemniaki z powrotem, i na szybko blendujemy całość, albo rozgniatamy ziemniaki widelcem (lub tłuczkiem do ziemniaków).
9. Przelewamy na talerze. Dekorujemy pietruszką zatarem i grzankami. Możemy też wcale nie dekorować zupa porowa broni się sama.

Smacznego 🙂

Komentarze (1)

  1. Monika pisze:

    Witam.
    Zrobiłam dziś zupkę z Pani przepisu i wyszła rewelacyjna?Proszę o więcej takich smakowitych przepisów ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Strona korzysta z plików cookies
Odwiedzając stronę, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu. Więcej w polityce prywatności.