Dyniowy mus
Podstawa podstaw wielu pysznych dań z dyni, sprawdzi się również jako samodzielny posiłek, zwłaszcza dla najmłodszych dzieci będących na etapie rozszerzania diety.
Jeśli jeszcze nie wiecie, ile dobra może Wam dać dyniowy mus, to koniecznie czytajcie dalej. Przepis jest banalnie prosty.
Sezon na dynie
Koniec lata i początek jesieni to czas dyni. Dynie są wszędzie, na straganach i w sklepach, dania z dyni goszczą w niemal wszystkich stołówkach i restauracjach, a na ozdoby z motywem dyni natykamy się w sklepach, szkołach i przedszkolach. Warto poddać się tej dyniomani, i włączyć ją do swojej codziennej diety.
Dlaczego dynia?
Dynia ma mnóstwo witamin i minerałów, przy czym im intensywniejszy kolor miąższu, tym więcej w nim witamin. Jest przede wszystkim świetnym źródłem beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Spożywanie tej prowitaminy jest szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz układ immunologiczny ulega osłabieniu. Beta-karoten wzmacnia układ odpornościowy, zmniejszając tym samym ryzyko choroby. Ponadto pomaga zapobiegać krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok i chroni przed nowotworami. Dynia zawiera też wiele witamin (A, B1, B2, C i PP) i jest bogata w składniki mineralne (zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez). Owoc ten ma również całkiem sporo białko. Nie tuczy i przyśpiesza przemianę materii. Gotowana dynia jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna i bywa pomocna w nieżytach przewodu pokarmowego, przy uporczywych zaparciach, chorobach krążenia i przy schorzeniach wątroby.
Warto, naprawdę warto jeść teraz dynie i robić dyniowy mus!
Dlaczego dyniowy mus?
Dyniowy mus jest super, bo łatwo go zrobić i jest pyszny, i jest też fantastyczna bazą wielu dań z dyni. W lodówce wytrzyma około tygodnia, i mrozić też go można, zatem warto zrobić sobie zapas i używać w miarę potrzeb.
Sam mus dyniowy sprawdzi się idealnie jako posiłek dla najmłodszych, a także np. na kanapkach, czy jako dodatek do kasz lub ryżu dla starszych dzieci. Można nim wzbogacić ziemniaczane puree, albo zrobić z niego zupę. Mus dyniowa można dowolnie modyfikować, podawać na słodko lub na słono, no cuda wianki. Nic tylko robić!

Przepis na dyniowy mus
Przepis na mus dyniowy jest banalnie prosty. Oto on:
Składniki:
- dynia
- olej o delikatnym smaku (aczkolwiek osobiście polecam kokosowy)
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C
- Dynię obrać i pokroić na mniejsze lub większe kawałki, a jeśli to dynia hokkaido, to tylko pokroić. Jeśli ciężko obrać dynię, to można przeskoczyć ten etap, i wrócić do niego później. Usuwamy pestki.
- Kawałki dyni układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Można, ale nie trzeba, jeśli dynia jest obrana lub jest dynią hokkaido, skropić ją olejem.
- Pieczemy dynię ok. 45 minut, ale ten czas należy kontrolować, bo w zależności od odmiany może potrzebować mniej lub więcej czasu. Kiedy dynia zmięknie, znaczy, że jest t gotowa.
- Kiedy upieczona dynia wystygnie, przekładamy ją do miski. Jeśli nie obraliśmy jej wcześniej, a nie piekliśmy dyni hokkaido, to przed włożeniem do miski obieramy ją.
- Dodajemy łyżkę oleju i Blendujemy z pomocą blendera ręcznego. A jak nie chcemy hałasować czy coś, tłuczkiek do ziemniaków też da radę.
- Jemy od razu, albo chomikujemy na później – część można powkładać do woreczków i zamrozić, resztę do słoika/ów. Niezamrożony mus dyniowy przechowujemy w lodówce, gdzie może wytrzymać (maksymalnie) tydzień.
Komentarze (0)