Wegańska zupa ogórkowa
Prawdziwy sztos! Najlepsza (wegańska) zupa ogórkowa – jeśli jeszcze nigdy nie robiliście zupy ogórkowej bez mięsa, to koniecznie spróbujcie tego przepisu!
Pyszna, aromatyczna i mocno kwaśna, czyli taka, jaka być powinna zupa ogórkowa. Odpowiednio dobrane przyprawy podkręcają smak. Kwaśność łagodzą ziemniaki i przełamuje ją nieco delikatna słodycz „śmietany”. Swoją drogę, chyba wszystkie roślinne zamienniki są lekko słodkie w smaku, jeszcze nie trafiłam na odstępstwo od tej reguły.
Moc ogórków kiszonych
Ogórki kiszone i woda po ogórkach, będące podstawą zupy, tudzież jej najważniejszym elementem, to samo zdrowie. Podobnie jak inne kiszonki są naturalnym probiotykiem i fantastycznym źródłem witaminy C. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym warto więc po nie sięgać. Wspomogą pracę jelit i nasz system odpornościowy.
Podobnie jak inne kiszonki, ogórki mają też pozytywny wpływ na zdrowie naszych kości. Zawierają bowiem sporo witaminy K wytwarzanej przez bakterie znajdujące się w produktach fermentowanych. Witamina ta wspiera działanie witaminy D i jest odpowiedzialna za wiązanie wapnia w kościach.

Komu zupę ogórkową?
Zupa doskonała dla dorosłych i dla dzieci powyżej pierwszego roku życia.
Minusem kiszonek jest dość spora ilość soli, dlatego mimo wszystko należy uważać przy podawaniu ich dzieciom poniżej pierwszego roku życia; na początek rozszerzania diety nie nadają się zupełnie. Koło 10 miesiąca można zacząć próbować, ale zaczynamy od minimalnych ilości. Jeżeli macie w domu bardzo małe dzieci, to lepiej sami zjedzcie zupę ogórkową ?
Przepis na wegańską zupę ogórkową
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1-2 cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- ¼ selera (też korzeń)
- 1 łyżka jarzynki/przyprawy do rosołu (naturalnej, niesolonej)
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka kopru włoskiego suszonego
- 1 i ½ litra wody
- 2-3 ziemniaki
- 4-5 ogórków kiszonych
- 1 szklanka wody po ogórkach
- ½ szklanki wegańskiej śmietany np. sojowej albo owsianej
Jeśli z jakichś powodów wolicie łagodniejsze smaki, to zmniejszcie ilość wody po ogórkach, i ogórków też dajcie mniej.
Przygotowanie:

- Rozgrzewamy w garnku oliwę z oliwek
- Cebulę obieramy i kroimy niedbale na większe kawałki.
- Wrzucamy cebulę na oliwę, żeby się zeszkliła.
- W międzyczasie obieramy marchew, pietruszkę i seler, i kroimy je byle jak w kostkę.
- Dorzucamy warzywa do cebuli.
- Dorzucamy przyprawy.
- Mieszamy wszystko razem i przysmażamy ok 2-3 minuty.
- Całość zalewamy wodą i zagotowujemy.
- Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 min.
- Jak się nam to wszystko gotuje, obieramy ziemniaki i kroimy je w ładną małą kostkę – tu już staramy się nieco bardziej.
- Po upływie pół godziny, jak warzywa już będą miękkie odcedzamy zupę na sitku.
UWAGA! Nie wyrzucajcie tych warzyw – zróbcie kotlety warzywne ? Przepis TUTAJ. - Wlewamy odcedzoną zupę z powrotem do garnka i wrzucamy ziemniaki.
- Zagotowujemy i gotujemy ok. 15 min.
- W międzyczasie kroimy ogórki w małą elegancką kostkę – także tym razem staramy się nieco bardziej niż zazwyczaj.
- Wrzucamy ogórki do zupy i dolewamy zalewę.
- Gotujemy jeszcze na małym ogniu ok. 5 min.
- Zabielamy śmietaną roślinną.
Smacznego ?
Zobacz również:

Komentarze (0)