Wegańska zupa ogórkowa

2022-10-18 11:34 Lisia Mama Obiady/LuncheZupy

Prawdziwy sztos! Najlepsza (wegańska) zupa ogórkowa – jeśli jeszcze nigdy nie robiliście zupy ogórkowej bez mięsa, to koniecznie spróbujcie tego przepisu!

Pyszna, aromatyczna i mocno kwaśna, czyli taka, jaka być powinna zupa ogórkowa. Odpowiednio dobrane przyprawy podkręcają smak. Kwaśność łagodzą ziemniaki i przełamuje ją nieco delikatna słodycz „śmietany”. Swoją drogę, chyba wszystkie roślinne zamienniki są lekko słodkie w smaku, jeszcze nie trafiłam na odstępstwo od tej reguły.

Moc ogórków kiszonych

Ogórki kiszone i woda po ogórkach, będące podstawą zupy, tudzież jej najważniejszym elementem, to samo zdrowie. Podobnie jak inne kiszonki są naturalnym probiotykiem i fantastycznym źródłem witaminy C. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym warto więc po nie sięgać. Wspomogą pracę jelit i nasz system odpornościowy.

Podobnie jak inne kiszonki, ogórki mają też pozytywny wpływ na zdrowie naszych kości. Zawierają bowiem sporo witaminy K wytwarzanej przez bakterie znajdujące się w produktach fermentowanych. Witamina ta wspiera działanie witaminy D i jest odpowiedzialna za wiązanie wapnia w kościach.

zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa

Komu zupę ogórkową?

Zupa doskonała dla dorosłych i dla dzieci powyżej pierwszego roku życia.

Minusem kiszonek jest dość spora ilość soli, dlatego mimo wszystko należy uważać przy podawaniu ich dzieciom poniżej pierwszego roku życia; na początek rozszerzania diety nie nadają się zupełnie. Koło 10 miesiąca można zacząć próbować, ale zaczynamy od minimalnych ilości. Jeżeli macie w domu bardzo małe dzieci, to lepiej sami zjedzcie zupę ogórkową ?

Przepis na wegańską zupę ogórkową

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1-2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • ¼ selera (też korzeń)
  • 1 łyżka jarzynki/przyprawy do rosołu (naturalnej, niesolonej)
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego suszonego
  • 1 i ½ litra wody
  • 2-3 ziemniaki
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 1 szklanka wody po ogórkach
  • ½ szklanki wegańskiej śmietany np. sojowej albo owsianej

Jeśli z jakichś powodów wolicie łagodniejsze smaki, to zmniejszcie ilość wody po ogórkach, i ogórków też dajcie mniej.  

Przygotowanie:

Mmm…
  1. Rozgrzewamy w garnku oliwę z oliwek
  2. Cebulę obieramy i kroimy niedbale na większe kawałki.
  3. Wrzucamy cebulę na oliwę, żeby się zeszkliła.
  4. W międzyczasie obieramy marchew, pietruszkę i seler, i kroimy je byle jak w kostkę.
  5. Dorzucamy warzywa do cebuli.
  6. Dorzucamy przyprawy.
  7. Mieszamy wszystko razem i przysmażamy ok 2-3 minuty.
  8. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy.
  9. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 min.
  10. Jak się nam to wszystko gotuje, obieramy ziemniaki i kroimy je w ładną małą kostkę – tu już staramy się nieco bardziej.
  11. Po upływie pół godziny, jak warzywa już będą miękkie odcedzamy zupę na sitku.
    UWAGA! Nie wyrzucajcie tych warzyw – zróbcie kotlety warzywne ? Przepis TUTAJ.
  12. Wlewamy odcedzoną zupę z powrotem do garnka i wrzucamy ziemniaki.
  13. Zagotowujemy i gotujemy ok. 15 min.
  14. W międzyczasie kroimy ogórki w małą elegancką kostkę – także tym razem staramy się nieco bardziej niż zazwyczaj.
  15. Wrzucamy ogórki do zupy i dolewamy zalewę.
  16. Gotujemy jeszcze na małym ogniu ok. 5 min.
  17. Zabielamy śmietaną roślinną.

Smacznego ?

Zobacz również:

Kotlety warzywne

kotlety warzywne

Komentarze (0)

Dodaj komentarz

Strona korzysta z plików cookies
Odwiedzając stronę, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu. Więcej w polityce prywatności.