Kakaowe placki bananowe
Wariacja na temat placków bananowych. Na bogato.
To jest przepis, który Mały Lisek uwielbia. On w ogóle lubi placki bananowe, ale te kakaowe placki bananowe lubi chyba najbardziej. Spróbujcie, może Waszym dzieciom i Wam też zasmakują.
Placki bananowe
Każdy ma jakiś swój patent na placki bananowe. Moje kakaowe placki bananowe są pyszne, bardzo zdrowe i pięknie pachną. Chyba, że ktoś nie lubi cynamonu, bo one właśnie cynamonem pachną. Mogę nie pachnieć, jak ktoś nie lubi.
Przepis na kakaowe placki babnaowe
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki mąki amarantusowej – ja robię tak, że mielę ziarna
- 1 łyżka białka roślinnego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego ekologicznego (można zastąpić sokiem z cytryny)
- 1 szklanka mleka roślinnego
- olej kokosowy rafinowany – opcjonalnie, do przysmażenia
- owoce
Z tej ilości wyjdzie nam ok. 10 placków
Przygotowanie:
1. Banana rozgniatamy widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków. Ja wolę tłuczek, bo szybciej mi to wtedy idzie.
2. Do banana przesiewamy mąki i mieszamy szpatułką, albo widelcem, którym rozgnietliśmy banana.
3. Dodajemy sodę, dodajemy ocet. Mieszamy.
4. Powoli zalewamy mlekiem, a zalewając mieszamy. Powinno wyjść takie dosyć gęste ciasto, zdecydowanie gęstsze niż na naleśniki.
5. Rozgrzewamy patelnię beztłuszczową, albo kapkę oleju kokosowego na patelni.
6. Łyżką (taką zwykłą, do zupy) nabieramy ciasto i formujemy placki na patelni.
7. Zostawiamy placki tak ze dwie-trzy minuty na patelni, i przewracamy na drugą stronę.
8. Gotowe kakaowe placki bananowe wykładamy na talerz(e) i dorzucamy owoce. U nas figi, banany i winogrona, bo akurat to było w domu. Figi są zdrowe i w ogóle super, ale Mały Lisek wyrzucił je ze swojego talerza.
Smacznego 🙂
Komentarze (0)