Rześka sałatka z fasoli i mango
Smaczna, zdrowa i pożywna sałatka
Rześka sałatka z fasoli i mango jest naprawdę pożywna, smaczna i zdrowa. A ponieważ jest też przyjemnie słodka w smaku, może się okazać, że polubi ją twój mały niejadek.
Samo zdrowie
Mango jest pyszne, fasola sycąca, jedno i drugie pełne witamin i innych wartości odżywczych… ale to nie wszystko! Dodatek komosy ryżowej wzbogaca rześką sałatkę w wartościowe białko – warto wiedzieć, że zawarte w komosie białko jest białkiem kompletnym. Oznacza to, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których nasz organizm nie jest wstanie sam wytworzyć, i które w związku z tym, musimy mu dostarczać z pożywieniem (bardzo ważna sprawa dla wegetarian i wegan!).
Przepis na rześką sałatkę z fasoli i mango
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli (jeśli nie chce ci się czy nie masz czasu gotować fasoli, może być z puszki)
- 1/2 szklanki białej komosy ryżowej (może być inna, po prostu moim zdaniem biała pasuje do rześkiej sałatki najlepiej)
- 4 ogórki nie za duże ogórki (poza sezonem może być ogórek szklarniowy, jeden długi wystarczy)
- 1/2 mango
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki sosu sojowego (w przypadku młodszych dzieci pomijamy)
- sok z połówki cytryny
- sól i pieprz do smaku (w przypadku młodszych dzieci pomijamy sól)
Przygotowanie:
Aby zrobić rześką sałatkę z fasoli i mango, trzeba przygotować fasolę, tzn. namoczyć ją i ugotować. Można też oczywiście zaopatrzyć się w puszkę. Nie mniej, im młodsze dziecko chcecie poczęstować sałatką, tym bardziej opłaca się poświęcić i samodzielnie przygotować fasolę.
- Przygotowujemy komosę. Spłukujemy ją dokładnie pod bieżącą wodą (na sitku), i kilka razy przelewamy gorącą wodą. W rondelku zagotowujemy szklankę wody, czekamy aż się zagotuje, i delikatnie wrzucamy doń komosę. Gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Do gotującej się komosy można dodać odrobinę soli.
- W międzyczasie obieramy ogórka i połówkę mango, i oba owoce (tak, ogórek to też owoc) kroimy w kosteczkę.
- Wyciskamy sok z cytryny.
- Ugotowanej komosie pozwalamy nieco odpocząć i wchłonąć pozostałą wodę. Niech trochę wystygnie.
- Gotową komosę przerzucamy do odpowiednio dużej miski. Dodajemy fasolę oraz pokrojone ogórki i mango. Mieszamy.
- Przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą pozostałe składniki, czyli sok z cytryny, pieprz i ewentualnie sos sojowy oraz sól.
- Sos wlewamy do sałatki wszystko dokładnie mieszamy.
Rześka sałatka gotowa! Jeśli nigdzie nam się nie spieszy, to warto choćby na 15 minut odstawić sałatkę, żeby się przegryzła.
Smacznego 🙂
Komentarze (0)