Rześka sałatka z fasoli i mango

2023-06-24 13:21 Lisia Mama PRZEPISYSałatki

Smaczna, zdrowa i pożywna sałatka

Rześka sałatka z fasoli i mango jest naprawdę pożywna, smaczna i zdrowa. A ponieważ jest też przyjemnie słodka w smaku, może się okazać, że polubi ją twój mały niejadek.

Samo zdrowie

Mango jest pyszne, fasola sycąca, jedno i drugie pełne witamin i innych wartości odżywczych… ale to nie wszystko! Dodatek komosy ryżowej wzbogaca rześką sałatkę w wartościowe białko – warto wiedzieć, że zawarte w komosie białko jest białkiem kompletnym. Oznacza to, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których nasz organizm nie jest wstanie sam wytworzyć, i które w związku z tym, musimy mu dostarczać z pożywieniem (bardzo ważna sprawa dla wegetarian i wegan!).

Przepis na rześką sałatkę z fasoli i mango

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli (jeśli nie chce ci się czy nie masz czasu gotować fasoli, może być z puszki)
  • 1/2 szklanki białej komosy ryżowej (może być inna, po prostu moim zdaniem biała pasuje do rześkiej sałatki najlepiej)
  • 4 ogórki nie za duże ogórki (poza sezonem może być ogórek szklarniowy, jeden długi wystarczy)
  • 1/2 mango
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki sosu sojowego (w przypadku młodszych dzieci pomijamy)
  • sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz do smaku (w przypadku młodszych dzieci pomijamy sól)
Smakuje (jeszcze) lepiej niż wygląda.

Przygotowanie:

Aby zrobić rześką sałatkę z fasoli i mango, trzeba przygotować fasolę, tzn. namoczyć ją i ugotować. Można też oczywiście zaopatrzyć się w puszkę. Nie mniej, im młodsze dziecko chcecie poczęstować sałatką, tym bardziej opłaca się poświęcić i samodzielnie przygotować fasolę.

  1. Przygotowujemy komosę. Spłukujemy ją dokładnie pod bieżącą wodą (na sitku), i kilka razy przelewamy gorącą wodą. W rondelku zagotowujemy szklankę wody, czekamy aż się zagotuje, i delikatnie wrzucamy doń komosę. Gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Do gotującej się komosy można dodać odrobinę soli.
  2. W międzyczasie obieramy ogórka i połówkę mango, i oba owoce (tak, ogórek to też owoc) kroimy w kosteczkę.
  3. Wyciskamy sok z cytryny.
  4. Ugotowanej komosie pozwalamy nieco odpocząć i wchłonąć pozostałą wodę. Niech trochę wystygnie.
  5. Gotową komosę przerzucamy do odpowiednio dużej miski. Dodajemy fasolę oraz pokrojone ogórki i mango. Mieszamy.
  6. Przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą pozostałe składniki, czyli sok z cytryny, pieprz i ewentualnie sos sojowy oraz sól.
  7. Sos wlewamy do sałatki wszystko dokładnie mieszamy.

Rześka sałatka gotowa! Jeśli nigdzie nam się nie spieszy, to warto choćby na 15 minut odstawić sałatkę, żeby się przegryzła.

Smacznego 🙂

Komentarze (0)

Dodaj komentarz

Strona korzysta z plików cookies
Odwiedzając stronę, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu. Więcej w polityce prywatności.