Kotlety warzywne z warzyw z zupy

2019-10-29 16:45 Lisia Mama Dania główneObiady/LuncheŚniadania/Kolacje

Smaczne, zdrowe, doskonałe na obiad albo na kanapki. Idealny przepis dla tych, którzy nie lubią marnować jedzenia.

Warzywa z zupy pojawiają nam się w kuchni całkiem często. Mnóstwo ludzi, po tym, jak już zrobiły swoje, po prostu je wyrzuca. Sama tak kiedyś robiłam. Teraz wiem już, że nie warto. Warzywa takie można wykorzystać na różne sposoby i nie dość, że nie marnujemy jedzenia, to jeszcze oszczędzamy!

Kotlety z warzyw z zupy

Tym razem proponuję kotlety warzywne. Z biednych warzyw, ale z wypasionymi dodatkami. Płatki drożdżowe w połączeniu z solą kala namak (zwanej inaczej czarną solą) oraz mąka konopna podkręcają ich wartości odżywcze i smak. Kurkuma też, a do tego nadaje im ładnego, żółtawego koloru. Ze względu na obecność czosnku, i przede wszystkim, soli, kotlety raczej dla dzieci powyżej pierwszego roku życia. Chyba, że zrezygnujemy z soli.
Kotlety można jeść i podać dziecku solo, można wrzucić na kanapkę. Można też ugotować ziemniaki, zrobić sałatkę i mamy gotowy obiad. Mały Lisek twierdzi, że są „PYSNE”, a to przecież najlepsza reklama!

Mały Lisek lubi kotlety na obiad! Brukselki nie lubi, skosztował tylko.

Przepis na kotlety z warzyw z zupy

Składniki:

  • 2 szklanki warzyw z zupy
  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej, albo mąki kukurydzianej (od biedy może być zwykła pszenna)
  • 3 łyżki mąki konopnej (można pominąć, ale jest bardzo zdrowa)
  •  4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka soli kala namak (czarnej soli)  
    UWAGA! Jeśli robimy kotlety dla dziecka, które ma mniej niż rok, pomijamy sól.
  • 1 łyżka oliwy z oliwek oleju z pestek winogron
    Można pominąć, i upiec kotlety w piekarniku – na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180°C piec je ok. 30 min (w połowie czasu pieczenia przewrócić kotlety na drugą stronę).
Tak to mniej więcej wygląda, zanim stanie się kotletami.

Przygotowanie:

  1. Warzywa przerzucamy do miski i blendujemy (nie musi być bardzo dokładnie).
  2. Dorzucamy resztę składników i mieszamy łopatką. Jeśli masa bardzo nam się rozlatuje, to dodajemy więcej mąki (tej, której mamy więcej w przepisie).
  3. Na patelni rozgrzewamy olej.
  4. Formujemy w dłoniach kulki, które następnie rozpłaszczamy tak, by przypominały kształtem kotlety mielone. Polecam pomóc sobie przy tym tytłając ręce w mące.
  5. Przysmażamy na małym ogniu aż się  zarumienią i stężeją z obu stron.
Tu w wersji obiadowej – z ziemniakami, sałatą zieloną i gotowaną brukselką.

Smacznego 😊

Komentarze (0)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

SZYBKA POMOC

Potrzebujesz pomocy specjalisty? Znajdź odpowiednią placówkę/specjalistę dla dziecka lub siebie.

Reklama

Strona korzysta z plików cookies
Odwiedzając stronę, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu. Więcej w polityce prywatności.