Najprostsze ciasto świata

2024-08-03 09:46 Lisia Mama CiastaPRZEPISYSłodkości

wegańskie ciasto czekoladowe

Chyba nie znam prostszego i pewniejszego przepisu na ciasto. Nie wymaga ani doświadczenia, ani specjalnego zaangażowania, a do tego robi się w mig. W wersji budżetowej najprostsze ciasto świata może być też chyba najtańszym. Wersja standardowa będzie zaś wcale smaczną i zdrową przekąską dla naszych milusińskich – Mały Lisek bardzo lubi to ciasto. W każdym razie, najprostsze ciasto świata nie raz uratowało mi… dobre imię 😉 

Przepis na najprostsze ciasto świata

Składniki:

Suche składniki:

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej (można jedną szklankę zamienić na jakąś lepszą mąkę, alergicy biorą bezglutenową, a w wersji budżetowej wystarczy zwykła biała mąka)
  • 6 łyżek kakao (dla alergików karob)
  • 1,5 szklanki ksylitolu (w wersji budżetowej szklanka cukru)
  • 1 laska wanilii (w wersji budżetowej cukier wanilinowy)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia – opcjonalnie, jeśli boimy się, że nie urośnie
  • 1 szczypta soli

 Mokre składniki:

  • 6 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego (w wersji budżetowej może być rafinowany albo zwykły do smażenia)
  • 2 szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego, a w wersji budżetowej wystarczy woda)
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny
    + Jakiś dżem albo inne smarowidło do przełożenia. Polecam konfitury domowej roboty, ale jako że ciasto jest dość neutralne w smaku, można zaszaleć

Dodatkowo: miska i łopatka/szpachelka/większa łyżka do mieszania, a poza tym szklanki, łyżki i łyżeczki do odmierzania składników.

dav

Przygotowanie:

  1. Nastawiamy piekarnik na 180°C.
  2. Do dużej miski przesiewamy wszystkie suche składniki. Mieszamy łopatką, widelcem, czy co tam mamy pod ręką.
  3. Powoli wlewamy mokre składniki i znowu mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i utworzą jednolitą masę.
  4. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min. (do suchego patyczka).
  5. Po upieczeniu ciasto możemy przekroić i przełożyć czym dusza zapragnie. A jeśli mamy czas lub chcemy zrobić jeszcze lepsze wrażenie na swoich gościach, polewamy ciasto polewą czekoladową z tego przepisu i posypujemy wiórkami kokosowymi i/lub mielonymi orzechami.

Smacznego ?

Komentarze (0)

Dodaj komentarz

Strona korzysta z plików cookies
Odwiedzając stronę, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu. Więcej w polityce prywatności.