Najprostsze ciasto świata
wegańskie ciasto czekoladowe
Chyba nie znam prostszego i pewniejszego przepisu na ciasto. Nie wymaga ani doświadczenia, ani specjalnego zaangażowania, a do tego robi się w mig. W wersji budżetowej najprostsze ciasto świata może być też chyba najtańszym. Wersja standardowa będzie zaś wcale smaczną i zdrową przekąską dla naszych milusińskich – Mały Lisek bardzo lubi to ciasto. W każdym razie, najprostsze ciasto świata nie raz uratowało mi… dobre imię 😉
Przepis na najprostsze ciasto świata
Składniki:
Suche składniki:
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej (można jedną szklankę zamienić na jakąś lepszą mąkę, alergicy biorą bezglutenową, a w wersji budżetowej wystarczy zwykła biała mąka)
- 6 łyżek kakao (dla alergików karob)
- 1,5 szklanki ksylitolu (w wersji budżetowej szklanka cukru)
- 1 laska wanilii (w wersji budżetowej cukier wanilinowy)
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia – opcjonalnie, jeśli boimy się, że nie urośnie
- 1 szczypta soli
Mokre składniki:
- 6 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego (w wersji budżetowej może być rafinowany albo zwykły do smażenia)
- 2 szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego, a w wersji budżetowej wystarczy woda)
- 2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny
+ Jakiś dżem albo inne smarowidło do przełożenia. Polecam konfitury domowej roboty, ale jako że ciasto jest dość neutralne w smaku, można zaszaleć
Dodatkowo: miska i łopatka/szpachelka/większa łyżka do mieszania, a poza tym szklanki, łyżki i łyżeczki do odmierzania składników.
Przygotowanie:
- Nastawiamy piekarnik na 180°C.
- Do dużej miski przesiewamy wszystkie suche składniki. Mieszamy łopatką, widelcem, czy co tam mamy pod ręką.
- Powoli wlewamy mokre składniki i znowu mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i utworzą jednolitą masę.
- Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min. (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu ciasto możemy przekroić i przełożyć czym dusza zapragnie. A jeśli mamy czas lub chcemy zrobić jeszcze lepsze wrażenie na swoich gościach, polewamy ciasto polewą czekoladową z tego przepisu i posypujemy wiórkami kokosowymi i/lub mielonymi orzechami.
Smacznego ?
Komentarze (0)