Ekspresowa polewa czekoladowa
smaczna i prosta
… zwana również awaryjną. Wegańska oczywiście. Idealna do ciast, ciasteczek, naleśników i innych deserów.
Ekspresowa polewa czekoladowa powstała z potrzeby i braku – potrzebowałam polać czymś skromnie wyglądające ciasto, brakowało mi gorzkiej czekolady, z której zwykłam robić polewę czekoladową. Czasu też mi brakowało. W myśl zasady, a co mi tam (najwyżej ciasto będzie bez polewy) wykorzystałam co miałam po ręką. Wyszło całkiem nieźle. Zwykłam raczej robić tę polewę na oko, niemniej z czasem udało mi się dojść do zbliżonych do ideału proporcji. Kiedyś robiłam z cukrem, teraz, dla Liska, wolę dodać ksylitol. Wyjdzie tak czy siak 😉
Składniki na ekspresową polewę czekoladową
- 3 szklanki dowolnego mleka roślinnego
- 3 łyżki ksylitolu (ostatecznie cukru)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 czubate łyżki kakao
Przygotowanie
Wszystko na raz wrzucić do rondelka, postawić na mały gaz i mieszać aż się rozpuści. Chwilę pogotować, aż lekko zgęstnieje. Ekspresowa polewa czekoladowa gotowa! Teraz można polać nią ciasto, czy co tam jest do polania.
Smacznego ?
Komentarze (0)