„Rudzkie Smaki”

2020-12-26 08:01 M&M mama JedzenieKobietaKonkursZdrowie i choroba

Kolejna edycja Rudzkich Smaków podsumowana

Siódma edycja konkursu Rudzkie Smaki dobiegła końca. Smakiem listopada został krem z białej fasoli, a grudnia śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym. Zwycięskie przepisy nadesłały Anna Król i Weronika Chilmon. Receptury wszystkich laureatów zostały zebrane w kalendarzu kulinarnym na 2021 rok, który wydał rudzki magistrat. Kalendarz trafi do mieszkańców jeszcze w tym roku.

Kalendarz „Rudzkie Smaki” to wyjątkowa publikacja, składająca się z przepisów nadesłanych przez mieszkańców

Przez cały rok uczestnicy konkursu nadsyłali receptury na dania i przetwory, skrywane w babcinych kredensach czy prywatnych notatnikach. Co miesiąc najlepsze propozycje były nagradzane i to właśnie one będą prezentowane w kalendarzu.

Do końca stycznia można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy na zimowe ciasto. Z czym kojarzą się wam zimowe smakołyki? Ze smakiem piernika, makiem, czekoladą, a może kokosem przypominającym śnieg, albo białym lukrem, który lśni na cieście jak tafla lodu? Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

rudzkie smaki

„Rudzkie Smaki” – przepisy

Muffinki na płatkach owsianych i kolorowe tortille z kurczakiem były przepisami września w konkursie „Rudzkie Smaki”.

Te pożywne przekąski to propozycja pani Katarzyny Wcisło z Chorzowa na drugie śniadanie dla ucznia.

Jestem mamą czwórki dzieci i wiem, jak ważne dla nich  jest zdrowe odżywianie. Dlatego staram się urozmaicać nasze rodzinne menu – mówi laureatka konkursu.

 
Muffinki świetnie nadają się do przemycenia wartościowych produktów, jak np. płatki owsiane czy kefir lub jogurt. Wyglądają jak zwykłe babeczki, a ozdobione ulubionymi owocami dziecka z pewnością przypadną mu do gustu – mówi autorka przepisu – Katarzyna Wcisło, mama 3 synów i córeczki. – Przygotowane na bazie płatków owsianych są zdrowym i sytym drugim śniadaniem. Podobnie jak kolorowe tortille wypełnione sałatą, kurczakiem i warzywami, są bardziej „na czasie” i zastąpią nudne kanapki – dodaje.

Szkolne babeczki

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich),

pół szklanki naturalnego jogurtu lub kefiru,

2 dojrzałe banany,

2 jajka,

garść malin (świeżych lub mrożonych) lub innych owoców,

ewentualnie 1 łyżka ksylitolu, miodu lub cukru brązowego do smaku,

1 łyżeczka proszku do pieczenie (niekoniecznie).

Przygotowanie:

W blenderze umieszczamy płatki owsiane, banany, jogurt (kefir), ksylitol (cukier brązowy lub miód) i jajka. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy kawałki owoców i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do wcześniej natłuszczonych foremek na muffiny (odradzamy pieczenie tych muffin w papilotkach, ponieważ ciasto może do nich przywierać). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Studzimy na metalowej kratce.

Kolorowe tortille

Składniki:

kilka małych placków tortilli,

kremowy serek ziołowy a’la Almette,

sałata zielona lub lodowa,

filet z kurczaka lub szynka,

ser żółty,

ogórek zielony, papryka.

Przygotowanie:

Pierś kurczaka kroimy w paseczki, przyprawiamy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Paprykę i ogórki kroimy w paski. Ser ścieramy na dużych oczkach. Placki tortilli smarujemy serkiem, kładziemy liść sałaty, pasek usmażonego fileta z kurczaka lub szynkę, warzywa pokrojone w słupki. Posypujemy startym żółtym serem. Zawijamy i przecinamy w pół. Smacznego 🙂

Sałatka z muszelek i pasztet z cukinii smakami wakacji w konkursie „Rudzkie Smaki”.

Przepisy na zwycięskie dania przesłały Klaudia Kuszka z Rudy Śląskiej i Krystyna Owczarczyk z Psar.

Pani Klaudia Kuszka przesłała przepis na sałatkę z makaronowymi muszelkami. – Sałatka gości na moim stole przy każdym grillu, jest świetna na letnie upały i łatwa do zrobienia – mówi autorka przepisu. Z kolei propozycja pani Krystyny to ciekawy sposób na potrawę z cukinii. To sezonowe warzywo, które możemy uprawiać na działce jest lekkostrawne, zawiera witaminy, żelazo, potas i magnez. Z cukinii można przyrządzić wiele dań, m.in. leczo, placki, zapiekanki, kotleciki czy właśnie pasztet. Laureatki lipca i sierpnia otrzymują nagrody, a ich przepisy znajdą się w kalendarzu kulinarnym na 2020 rok, który wyda rudzki magistrat.

Podsumowaniem każdej edycji konkursu jest kalendarz kulinarny z przepisami nadesłanymi przez laureatów poszczególnych miesięcy. Ponadto co miesiąc każdy zwycięzca otrzymuje nagrodę. W tym roku jest to ciekawa publikacja wydana przez Urząd Marszałkowski: „Śląskie od kuchni”. – Zapraszamy do kulinarnej zabawy nie tylko mieszkańców Rudy Śląskiej, ale całego regionu –zachęca Iwona Małyska.

Sałatka z muszelek

Składniki:

0,5 kg makaronu muszelki,

1 duży ogórek zielony,

pęczek świeżego kopru,

1 duży ząbek czosnku,

puszka kukurydzy,

łyżka majonezu.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu, studzimy. Dodajemy pokrojony ogórek, kukurydzę, czosnek przeciśnięty przez praskę i poszatkowany koperek. Solimy do smaku, dodajemy majonez i delikatnie mieszamy. Przed podaniem dobrze jest schłodzić sałatkę w lodówce.

Pasztet z cukinii

Składniki:

3 szklanki startej na dużych oczkach i odciśniętej cukinii,

0,5 szklanki oleju,

1,5 szklanki bułki tartej,

20 dkg sera żółtego startego na dużych oczkach,

3 jajka,

2 duże marchewki starte na dużych oczkach,

2 duże pietruszki starte na dużych oczkach,

3 cebule pokrojone w kostkę,

koperek, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Składniki mieszamy z żółtkami jajek. Dodajemy ubitą pianę z białek i poszatkowany koperek, przyprawiamy. Masę wykładamy do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką, pieczemy około 1 h w temperaturze 180 stopni.

Zupa–krem z białej fasoli

Składniki:

Wywar:

duża porcja rosołowa,

2 marchewki,

2 pietruszki,

½ selera średniej wielkości,

ok. 10 cm kawałek pora,

3 liście laurowe,

sól i pieprze do smaku.

Warzywa obieramy, myjemy. Mięso płuczemy. Do zimnej wody wkładamy porcję rosołową, zagotowujemy, dodajemy warzywa i  gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Przecedzamy.

Pozostałe:

30 dag fasoli białej (na 3 porcje),

2 łyżki majeranku, sól, pieprz,

natka pietruszki lub koperku,

grzanki, oliwa, czosnek.

Przygotowanie:

Fasolę myjemy  i moczymy  minimum  5 godzin, a najlepiej całą noc. Bez odcedzania dodajemy
2 ziemniaki i gotujemy około 40 minut. Po ugotowaniu miksujemy wraz z marchewką z wywaru 
i dodajemy do zupy. Przyprawiamy majerankiem, posypujemy pietruszką lub koperkiem. Podajemy z grzankami posmarowanymi oliwą i natartymi czosnkiem. Wersja wegetariańska jest oczywiście bez porcji rosołowej.

Śledzie  w sosie śmietanowo-musztardowym

Składniki:

700 g solonych płatów śledziowych,

mleko.

Śledzie moczymy w mleku około 2 godzin aż stracą swą słoność. Wyjmujemy i kroimy na 1,5 cm kawałki.

Sos:

200 g gęstej śmietany,

3 łyżki majonezu,

1 kopiasta łyżeczka bardzo ostrej musztardy,

4 łyżeczki musztardy francuskiej,

2 łyżeczki musztardy sarepskiej,

2 łyżeczki miodu,

duża szczypta curry (można pominąć),

1 średnia cebula,

pieprz mielony do smaku.

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Kawałki śledzi mieszamy z sosem i odstawiamy na 24 godziny do przegryzienia.

Smacznego!

Źródło: Wydział Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta
UM Ruda Śląska

http://www.rudaslaska.pl/rudzkie-smaki/

Komentarze (1)

  1. zinka pisze:

    Ekstra przepis. Idealny smak.

Możliwość komentowania została wyłączona.

Strona korzysta z plików cookies
Odwiedzając stronę, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu. Więcej w polityce prywatności.