„Rudzkie Smaki”
Kolejna edycja Rudzkich Smaków podsumowana
Siódma edycja konkursu Rudzkie Smaki dobiegła końca. Smakiem listopada został krem z białej fasoli, a grudnia śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym. Zwycięskie przepisy nadesłały Anna Król i Weronika Chilmon. Receptury wszystkich laureatów zostały zebrane w kalendarzu kulinarnym na 2021 rok, który wydał rudzki magistrat. Kalendarz trafi do mieszkańców jeszcze w tym roku.
Kalendarz „Rudzkie Smaki” to wyjątkowa publikacja, składająca się z przepisów nadesłanych przez mieszkańców
Przez cały rok uczestnicy konkursu nadsyłali receptury na dania i przetwory, skrywane w babcinych kredensach czy prywatnych notatnikach. Co miesiąc najlepsze propozycje były nagradzane i to właśnie one będą prezentowane w kalendarzu.
Do końca stycznia można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy na zimowe ciasto. Z czym kojarzą się wam zimowe smakołyki? Ze smakiem piernika, makiem, czekoladą, a może kokosem przypominającym śnieg, albo białym lukrem, który lśni na cieście jak tafla lodu? Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.
![rudzkie smaki](https://dziecilubiaslaskie.pl/app/uploads/2020/01/rudzkie_smaki_kalendarz_2021.jpg)
„Rudzkie Smaki” – przepisy
Muffinki na płatkach owsianych i kolorowe tortille z kurczakiem były przepisami września w konkursie „Rudzkie Smaki”.
Te pożywne przekąski to propozycja pani Katarzyny Wcisło z Chorzowa na drugie śniadanie dla ucznia.
– Jestem mamą czwórki dzieci i wiem, jak ważne dla nich jest zdrowe odżywianie. Dlatego staram się urozmaicać nasze rodzinne menu – mówi laureatka konkursu.
– Muffinki świetnie nadają się do przemycenia wartościowych produktów, jak np. płatki owsiane czy kefir lub jogurt. Wyglądają jak zwykłe babeczki, a ozdobione ulubionymi owocami dziecka z pewnością przypadną mu do gustu – mówi autorka przepisu – Katarzyna Wcisło, mama 3 synów i córeczki. – Przygotowane na bazie płatków owsianych są zdrowym i sytym drugim śniadaniem. Podobnie jak kolorowe tortille wypełnione sałatą, kurczakiem i warzywami, są bardziej „na czasie” i zastąpią nudne kanapki – dodaje.
Szkolne babeczki
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich),
pół szklanki naturalnego jogurtu lub kefiru,
2 dojrzałe banany,
2 jajka,
garść malin (świeżych lub mrożonych) lub innych owoców,
ewentualnie 1 łyżka ksylitolu, miodu lub cukru brązowego do smaku,
1 łyżeczka proszku do pieczenie (niekoniecznie).
Przygotowanie:
W blenderze umieszczamy płatki owsiane, banany, jogurt (kefir), ksylitol (cukier brązowy lub miód) i jajka. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy kawałki owoców i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do wcześniej natłuszczonych foremek na muffiny (odradzamy pieczenie tych muffin w papilotkach, ponieważ ciasto może do nich przywierać). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Studzimy na metalowej kratce.
Kolorowe tortille
Składniki:
kilka małych placków tortilli,
kremowy serek ziołowy a’la Almette,
sałata zielona lub lodowa,
filet z kurczaka lub szynka,
ser żółty,
ogórek zielony, papryka.
Przygotowanie:
Pierś kurczaka kroimy w paseczki, przyprawiamy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Paprykę i ogórki kroimy w paski. Ser ścieramy na dużych oczkach. Placki tortilli smarujemy serkiem, kładziemy liść sałaty, pasek usmażonego fileta z kurczaka lub szynkę, warzywa pokrojone w słupki. Posypujemy startym żółtym serem. Zawijamy i przecinamy w pół. Smacznego 🙂
![](https://dziecilubiaslaskie.pl/app/uploads/2019/09/smak_wrzesnia.jpg)
Sałatka z muszelek i pasztet z cukinii smakami wakacji w konkursie „Rudzkie Smaki”.
Przepisy na zwycięskie dania przesłały Klaudia Kuszka z Rudy Śląskiej i Krystyna Owczarczyk z Psar.
Pani Klaudia Kuszka przesłała przepis na sałatkę z makaronowymi muszelkami. – Sałatka gości na moim stole przy każdym grillu, jest świetna na letnie upały i łatwa do zrobienia – mówi autorka przepisu. Z kolei propozycja pani Krystyny to ciekawy sposób na potrawę z cukinii. To sezonowe warzywo, które możemy uprawiać na działce jest lekkostrawne, zawiera witaminy, żelazo, potas i magnez. Z cukinii można przyrządzić wiele dań, m.in. leczo, placki, zapiekanki, kotleciki czy właśnie pasztet. Laureatki lipca i sierpnia otrzymują nagrody, a ich przepisy znajdą się w kalendarzu kulinarnym na 2020 rok, który wyda rudzki magistrat.
![](https://dziecilubiaslaskie.pl/app/uploads/2019/09/pasztet_1.jpg)
Podsumowaniem każdej edycji konkursu jest kalendarz kulinarny z przepisami nadesłanymi przez laureatów poszczególnych miesięcy. Ponadto co miesiąc każdy zwycięzca otrzymuje nagrodę. W tym roku jest to ciekawa publikacja wydana przez Urząd Marszałkowski: „Śląskie od kuchni”. – Zapraszamy do kulinarnej zabawy nie tylko mieszkańców Rudy Śląskiej, ale całego regionu –zachęca Iwona Małyska.
Sałatka z muszelek
Składniki:
0,5 kg makaronu muszelki,
1 duży ogórek zielony,
pęczek świeżego kopru,
1 duży ząbek czosnku,
puszka kukurydzy,
łyżka majonezu.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu, studzimy. Dodajemy pokrojony ogórek, kukurydzę, czosnek przeciśnięty przez praskę i poszatkowany koperek. Solimy do smaku, dodajemy majonez i delikatnie mieszamy. Przed podaniem dobrze jest schłodzić sałatkę w lodówce.
![](https://dziecilubiaslaskie.pl/app/uploads/2019/09/muszelki.jpg)
Pasztet z cukinii
Składniki:
3 szklanki startej na dużych oczkach i odciśniętej cukinii,
0,5 szklanki oleju,
1,5 szklanki bułki tartej,
20 dkg sera żółtego startego na dużych oczkach,
3 jajka,
2 duże marchewki starte na dużych oczkach,
2 duże pietruszki starte na dużych oczkach,
3 cebule pokrojone w kostkę,
koperek, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Składniki mieszamy z żółtkami jajek. Dodajemy ubitą pianę z białek i poszatkowany koperek, przyprawiamy. Masę wykładamy do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką, pieczemy około 1 h w temperaturze 180 stopni.
Zupa–krem z białej fasoli
Składniki:
Wywar:
duża porcja rosołowa,
2 marchewki,
2 pietruszki,
½ selera średniej wielkości,
ok. 10 cm kawałek pora,
3 liście laurowe,
sól i pieprze do smaku.
Warzywa obieramy, myjemy. Mięso płuczemy. Do zimnej wody wkładamy porcję rosołową, zagotowujemy, dodajemy warzywa i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Przecedzamy.
Pozostałe:
30 dag fasoli białej (na 3 porcje),
2 łyżki majeranku, sól, pieprz,
natka pietruszki lub koperku,
grzanki, oliwa, czosnek.
Przygotowanie:
Fasolę myjemy i moczymy minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc. Bez odcedzania dodajemy
2 ziemniaki i gotujemy około 40 minut. Po ugotowaniu miksujemy wraz z marchewką z wywaru
i dodajemy do zupy. Przyprawiamy majerankiem, posypujemy pietruszką lub koperkiem. Podajemy z grzankami posmarowanymi oliwą i natartymi czosnkiem. Wersja wegetariańska jest oczywiście bez porcji rosołowej.
Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym
Składniki:
700 g solonych płatów śledziowych,
mleko.
Śledzie moczymy w mleku około 2 godzin aż stracą swą słoność. Wyjmujemy i kroimy na 1,5 cm kawałki.
Sos:
200 g gęstej śmietany,
3 łyżki majonezu,
1 kopiasta łyżeczka bardzo ostrej musztardy,
4 łyżeczki musztardy francuskiej,
2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
2 łyżeczki miodu,
duża szczypta curry (można pominąć),
1 średnia cebula,
pieprz mielony do smaku.
Przygotowanie:
Cebulę drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Kawałki śledzi mieszamy z sosem i odstawiamy na 24 godziny do przegryzienia.
Smacznego!
Źródło: Wydział Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta
UM Ruda Śląska
Komentarze (1)
Możliwość komentowania została wyłączona.
Ekstra przepis. Idealny smak.