Babka ze szczyptą pikanterii

2021-02-14 18:43 CiastaDesery

Tajemniczym składnikiem, który nadaje babce pikanterii, jest chili. Ta aromatyczna przyprawa działa rozgrzewająco i ma właściwości zdrowotne. Jest popularna w daniach wytrawnych, ale też coraz częściej ma zastosowanie w cukiernictwie – bardzo dobrze komponuje się z ciemną czekoladą czy kakao.

Składniki:

  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka dowolnego dżemu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy masło, mleko, kakao, dżem, cukier oraz chili, zagotowujemy ciągle mieszając. Studzimy, po czym dodajemy mąkę, jajko oraz sodę. Dokładnie mieszamy, przekładamy do formy keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub mąką. Wkładamy do nagrzanego do temp. 170*C piekarnika, pieczemy ok. 40-45 min (do suchego patyczka).

Polewa:

Tabliczka czekolady, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka cukru, 2-3 łyżki wody. Składniki przekładamy do garnka i podgrzewamy do momentu roztopienia cukru (zamiast wody można dodać kilka kropel soku z cytryny). Ostudzoną babkę polewamy również przestudzoną polewą.

Smacznego!

Iwona Wieczorek została laureatką styczniowej edycji ósmego sezonu konkursu „Rudzkie Smaki”. Przepis na babkę ze szczyptą pikanterii otworzy kalendarz kulinarny na 2022 rok, który podsumuje tegoroczną zabawę. Z kolei luty będzie poświęcony propozycjom dań wzmacniających odporność.

Do końca lutego można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy na dania wzmacniające odporność. Wielu z nas ma swoje domowe sposoby na ochronę przed różnego rodzaju infekcjami, szczególnie w czasie zimy, a komponując dania z produktów bogatych w witaminy możemy wzmocnić swój organizm.

– Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2021 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają w tej edycji książkę kucharską „Kulinarne nawigacje – wegetariańska kuchnia domowa” autorstwa Agnieszki Jasińskiej – zachęca Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

SZYBKA POMOC

Potrzebujesz pomocy specjalisty? Znajdź odpowiednią placówkę/specjalistę dla dziecka lub siebie.

Reklama

Strona korzysta z plików cookies
Odwiedzając stronę, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu. Więcej w polityce prywatności.