Ciasto bezglutenowe z owocami
Pyszne i zdrowe ciasto. Zachęcamy Was do wypróbowania przepisu Pani Ewy 🙂
Ciasto bezglutenowe z owocami – składniki:
4 jajka
1,5 szkl. mąki bezglutenowej użyłam mieszanki Extra Uniwersalna z Bezglutenu
¾ szkl. cukru
½ szkl. oleju rzepakowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
kilka kropel aromatu waniliowego
2-3 duże jabłka lub rabarbar???
cynamon – 2 łyżeczki
cukier – 2 łyżeczki
mąka bezglutenowa – 2 łyżeczki
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia ?
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Przepis na ciasto bezglutenowe z owocami:
Jabłka obrać, pokroić w plastry lub rabarbar pokroić na cząstki,a następnie wymieszać z cynamonem oraz dwoma łyżeczkami mąki i cukru. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować do połączenia się składników. Powoli wlewać olej rzepakowy oraz aromat, miksować. Na końcu wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką, by piana nie opadła. Tak przygotowane ciasto przelać do do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście poukładać jabłka/ rabatbar. Piec w 180 st.C około 40 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Pycha ciacho i zawsze mi wychodzi???
Jest pyszne i świeże, a na drugi dzień jeszcze lepsze – wilgotne i mięciutkie!!! Mniam mniam…..???
Polecam
Ewa Jamróz
Zobacz również inne przepisy naszych użytkowników:
Ciasto, które lubią dzieci – murzynek ?
Pyszne ciasto z bakaliami. Skubana kruszonka na wierzchu zasmakuje wszystkim domownikom.
Komentarze (0)