Ciasto Skubaniec
Pyszne ciasto z bakaliami. Skubana kruszonka na wierzchu zasmakuje wszystkim domownikom.
Przepis na skubaniec
Przygotuj:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
5 jajek
5 łyżek cukru+1 szklanka cukru (do piany)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki smalcu
Kakao do zaciemniania
Bakalie, śliwki, migdały itd. owoce suszone
Wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem białek i kakao.
Podzielić zgniecione ciasto na 3 części (2 większe,1 mniejsze).
1 większą część ułożyć na blaszce.
Do drugiej większej dodać kakao i wymieszać.
Kakaowe ciasto oskubać i kłaść na białe ciast, a między to ciasto sypać owoce.
Ubić z białek i 1 szklanki cukru pianę.
Zalewamy ciasto pianą z białek i kładziemy resztę ciasta białego.
Wkładamy do piekarnika 180 stopni (termoobieg) na 1h.
Smacznego!

Komentarze (0)