Ciasto ze śliwkami

2020-09-02 10:11 Lisia Mama Ciasta

Jeśli masz w domu śliwki i spodziewasz się gości, to ciasto ze śliwkami sprawdzi się idealnie.

W weekend odwiedziła nas Ania, matka założycielka portalu Dzieci Lubią Śląskie. Przyszła porozmawiać o stronie i o blogu, wymienić się uwagami i poplotkować. Przyniosła mi też książki, więc spodziewajcie się niebawem sporej dawki wiedzy na blogu 🙂 Ania przyszła ze swoimi dziećmi i z mężem, więc aż się prosiło, żeby poczęstować ich jakimś ciastem. A że akurat miałam w domu śliwki…

Spotkanie udało się wyśmienicie, chociaż chłopcy, jak zwykle, dali nam trochę do wiwatu. Również ciasto wyszło wcale nieźle.

Też zróbcie ciasto ze śliwkami, póki mamy sezon na te owoce. Roboty nie ma wcale dużo, a ciasto wychodzi smaczne, i można bez wyrzutów sumienia częstować dzieci.

Przepis na ciasto ze śliwkami

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej białej
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1/3 szklanki ksylitolu (ewentualnie nierafinowanego cukru trzcinowego lub kokosowego)
  • ½ szklanki rafinowanego oleju kokosowego lub margaryny roślinnej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • laska wanilii (zostawić odrobinkę na kruszonkę)
  • 10-20 śliwek

Kruszonka:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ½ szklanki płatków migdałowych (mogą być blanszowane migdały)
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • szczypta wanilii
  • 2 łyżki oleju kokosowego (zazwyczaj daję nierafinowany bo nie chcę, żeby kokos był wyczuwalny) lub margaryny roślinnej

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą.
  2. Łączymy ze sobą sodę i ocet.
  3. Wszystkie mąki przesiewamy do miski, dodajemy ksylitol i mieszamy drewnianą łyżką lub łopatką.
  4. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. To jest najtrudniejsza część. Trzeba się babrać i gnieść. Na szczęście ciasto raczej z gatunku tych współpracujących.
  5. Z ciasta formujemy kulę, i wkładamy do lodówki na około godzinę.
  6. Jak się ciasto chłodzi, bierzemy się za śliwki – przekrajmy na pół i pozbywamy się pestek.
  7. Teraz mamy jeszcze czas, aby przygotować kruszonkę. Płatki owsiane i migdały mielimy razem. Nie na pył, niech tam zostaną jakieś większe kawałki. Mieszamy z przyprawami i olejem, i delikatnie przysmażamy na patelni.
  8. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 °C.
  9. Formę do pieczenia wykładamy papierem bądź smarujemy masłem roślinnym.
  10. Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę. Na wierzch kładziemy, delikatnie wciskając, przygotowane wcześniej śliwki.
  11. Ciasto ze śliwkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut.
  12. Wyciągamy ciasto, posypujemy kruszoną, i wkładamy z powrotem do piekarnika. Niech się popiecze jeszcze jakieś 10-15 minut.
  13. Ponownie wyciągamy ciasto z piekarnika (tym razem ostatecznie), studzimy, kroimy, podajemy gościom.

Smacznego 😊

Komentarze (1)

  1. M&M mama M&M mama pisze:

    Pyszne ciacho 🙂 Dziękujemy! Uściski dla Małego Liska.
    P.S. Mam nadzieję, że książki się przydadzą i spełnią Twoje oczekiwania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

SZYBKA POMOC

Potrzebujesz pomocy specjalisty? Znajdź odpowiednią placówkę/specjalistę dla dziecka lub siebie.

Reklama

Strona korzysta z plików cookies
Odwiedzając stronę, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu. Więcej w polityce prywatności.