Dorsz w sezamowej panierce z kokosowym ryżem i tajskimi ogórkami
Egzotyczny dorsz smakiem wakacji w konkursie „Rudzkie Smaki”.
Składniki:
filety z dorsza – ok. 40 dag
jajko
bułka tarta – 4 łyżki
sezam – 4 łyżki
sól
ryż sypki
mleczko kokosowe – puszka 400 ml
kolendra świeża
papryczki chili – 2 sztuki
ogórek zielony
koperek – pęczek
limonka
trawa cytrynowa – 1 świeża łodyga
imbir – kłącze
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy puszkę mleka kokosowego, odmierzoną puszkę wrzącej wody i odmierzoną puszkę sypkiego ryżu. Solimy i gotujemy pod przykryciem często mieszając do miękkości według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną kolendrę i papryczki chili. Zielone ogórki szatkujemy na cienkie plasterki. Dodajemy drobno pokrojony koperek, starty na tarce imbir, pociętą w plasterki trawę cytrynową i sól. Mieszamy razem i wszystko obficie polewamy sokiem z limonki. Filety z dorsza solimy i maczamy w rozkłóconym jajku, panierujemy w bułce tartej wymieszanej z uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Usmażoną rybę tuż przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki.
Smacznego!
Zobacz również:


Komentarze (0)