Dorsz w sezamowej panierce z kokosowym ryżem i tajskimi ogórkami

2020-09-27 18:09

Egzotyczny dorsz smakiem wakacji w konkursie „Rudzkie Smaki”.

Składniki:

filety z dorsza – ok. 40 dag

jajko

bułka tarta – 4 łyżki

sezam – 4 łyżki

sól

ryż sypki

mleczko kokosowe – puszka 400 ml

kolendra świeża

papryczki chili – 2 sztuki

ogórek zielony

koperek – pęczek

limonka

trawa cytrynowa – 1 świeża łodyga

imbir – kłącze

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy puszkę mleka kokosowego, odmierzoną puszkę wrzącej wody i odmierzoną puszkę sypkiego ryżu. Solimy i gotujemy pod przykryciem często mieszając do miękkości według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną kolendrę i papryczki chili. Zielone ogórki szatkujemy na cienkie plasterki. Dodajemy drobno pokrojony koperek, starty na tarce imbir, pociętą w plasterki trawę cytrynową i sól. Mieszamy razem i wszystko obficie polewamy sokiem z limonki. Filety z dorsza solimy i maczamy w rozkłóconym jajku, panierujemy w bułce tartej wymieszanej z uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Usmażoną rybę tuż przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki.

Smacznego!

Zobacz również:

Warzywne tagliatelle

Warzywne tagliatelle
Warzywne tagliatelle

Ciasto bezglutenowe z owocami

ciasto bezglutenowe z owocami

Komentarze (0)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

SZYBKA POMOC

Potrzebujesz pomocy specjalisty? Znajdź odpowiednią placówkę/specjalistę dla dziecka lub siebie.

Reklama

Strona korzysta z plików cookies
Odwiedzając stronę, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu. Więcej w polityce prywatności.