Roladka serowa
Do roladki na bazie sera żółtego można skomponować dowolny farsz, pamiętając jednak, żeby składniki nadawały się do bezpośredniego spożycia, ponieważ rolada nie jest poddawana obróbce termicznej. Można dodać ugotowaną marchewkę, groszek konserwowy czy przesmażone pieczarki. Ważne, żeby nadzienie było kolorowe, smakowało, ale też przyciągało wzrok.
Roladka serowa
Składniki:
50 dag żółtego sera,
3 jajka ugotowane na twardo,
15 dag serka topionego śmietankowego,
1 ząbek czosnku,
pęczek szczypiorku,
1/2 czerwonej papryki,
20 dag szynki konserwowej,
sól, pieprz.
Sposób przygotowania
Ser żółty wkładamy do gorącej wody na około godzinę, aż stanie się miękki i można go będzie rozwałkować.
Jajka, szynkę, paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szczypiorek siekamy. Serek topiony przekładamy do miseczki i rozgniatamy. Dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieszamy.
Ser rozwałkowujemy, wykładamy masę i zwijamy w roladę. Owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem kroimy na około 2 cm plastry.
Smacznego!
Autorka przepisu, pani Janina Gurgacz jest pierwszą laureatką nowej edycji konkursu Rudzkie Smaki. Jej przepis na roladkę serową został smakiem stycznia.
– Ta kolorowa przekąska otworzy kalendarz kulinarny na 2021 rok. Z kolei hasło lutego to „przez żołądek do serca”. Na przepisy na walentynkowe menu czekamy do końca miesiąca – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Więcej przepisów:
Komentarze (0)