Truskawkowe kokardki
Truskawkowe kokardki smakiem czerwca w konkursie „Rudzkie Smaki”. Przepis przesłała Agnieszka Wyciślik jako propozycję dania dzieciństwa.
Makaron z truskawkami smakiem dzieciństwa
– Pamiętam, jak mama robiła truskawkowy obiad na słodko. Teraz w sezonie przygotowuję go dla mojej rodziny – mówi laureatka konkursu.
Ten obiad na słodko, będący wspomnieniem dzieciństwa, na pewno przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym członkom rodziny. Okazuje się, że truskawki nie muszą być jedynie dodatkiem do deserów. Danie jest proste w przygotowaniu, warto więc wykorzystać czas, kiedy możemy najeść się do woli aromatycznymi truskawkami. W wersji fit można użyć makaronu razowego, a zamiast cukru dodać ksylitol, który ma zdecydowanie mniej kalorii.
Makaron z truskawkami – przepis na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny
Makaronowe kokardki z truskawkami
Składniki:
150 g makaronu kokardki,
300 g truskawek,
pół szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany homogenizowanej 12%,
2 łyżki cukru lub ksylitolu,
listki mięty do dekoracji
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, połowę truskawek kroimy na plasterki, a drugą połowę miksujemy z cukrem i jogurtem lub śmietaną. Odcedzony makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem truskawkowym, na górze układamy plasterki truskawek. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego!

„Smaki wakacji” to z kolei hasło lipcowej i sierpniowej edycji konkursu „Rudzkie Smaki”. Do końca wakacji do rudzkiego magistratu można przesyłać receptury na kulinarne wspomnienia z wakacji.
– Kontynuujemy kulinarną zabawę z rudzkim magistratem. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu na przyszły rok, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują w tej edycji książkę kulinarną pt. „Nastoletnie wypiekanie. Pyszne i fit” autorstwa Justyny Dragan – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
– Po powrocie z wakacji dzielimy się z rodziną i przyjaciółmi wrażeniami, także tymi kulinarnymi, częstując ich daniami i przekąskami, na które przepisy podpatrzyliśmy na wakacjach – mówi Iwona Małyska. – Niektóre z nich na stałe wpisują się w domowe menu, przypominając nam beztroskie chwile – dodaje.
Receptury można wysłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.
Zobacz również:
Aromatyczna, kremowa zupa ze szpinaku, czosnku i ziemniaków. Zabielona kokosową śmietanką. Podawana z grzankami i listkami świeżego szpinaku.

Komentarze (0)