Wodzionka
Tradycyjna śląska wodzionka została smakiem lutego tegorocznej edycji konkursu „Rudzkie Smaki”
Wodzionka najlepsza na odporność
To propozycja pani Izabeli Skalik z Mikołowa na danie wzmacniające odporność.
– Często przygotowuję tę zupę w okresie jesienno-zimowym. Dzięki temu, że dzieci ją polubiły, zauważyłam, że znacznie mniej chorowały – mówi autorka przepisu.
Wodzionka ma wielu zwolenników. To rozgrzewająca i prosta w przygotowaniu zupa, która doskonale nadaje się na chłodne dni.
„Dawniej zupy serwowano nie tylko na obiady, ale stanowiły one również podstawę śniadań. Na Górnym Śląsku popularna była m.in. wodzionka. (…) Warto wspomnieć, iż wodzionka nazywana jest również zupą z chleba, brotzupą, sznelką, dawniej też kurą górniczą (traktowano ją jako substytut rosołu z kury, który – podobnie jak wymieniony wywar – miał właściwości wzmacniające dzięki charakterystycznym składnikom: tłuszczowi i czosnkowi)” – czytamy w książce Joanny Świtały-Mastalerz i Doroty Świtały–Trybek pt. „Śląska spiżarnia. O jodle, warzyniu, maszketach i inkszym pichcyniu”.
Warto dodać, że w 2007 roku wodzionka została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii gotowe dania i potrawy. Lista prowadzona jest przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zawiera produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji.
Wodzionka (1 porcja)
Składniki:
1-2 kromki chleba (można wykorzystać czerstwe pieczywo),
szklanka wody,
ząbek czosnku,
1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu,
przyprawy: sól, pieprz, maggi.
Przygotowanie:
Chleb kroimy w kostkę i przekładamy na talerz. Możemy też z pieczywa zrobić grzanki, podpiekając kawałki chleba na patelni i na odrobinie masła. Wodę zagotowujemy, dodajemy smalec, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wywarem zalewamy przygotowany na talerzu chleb lub grzanki.
Smacznego!
Zobacz również inne przepisy:
Komentarze (0)