Dyniowe kotleciki z czerwoną soczewicą

2020-10-18 18:00 Lisia Mama Dania główneInneObiady/LunchePRZEPISYŚniadania/Kolacje

Idealne na jesienny obiad albo na kanapkę. Pyszne i do tego sycące. Mały Lisek poleca!

Podstawą tych pysznych dyniowych kotlecików jest mus dyniowy. Jak już macie mus, to samo zrobienie kotlecików jest banalnie proste. Naprawdę.

Dyniowe kotleciki to samo zdrowie!

Dyniowe kotleciki z czerwoną soczewicą oprócz tego, że są naprawdę smaczne, są także pożywne i zdrowe. Dynia ma mnóstwo witamin i minerałów, przy czym im intensywniejszy kolor miąższu, tym więcej w nim witamin. Dynia jest przede wszystkim świetnym źródłem beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Spożywanie tej prowitaminy jest szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz układ immunologiczny ulega osłabieniu, co może prowadzić do powstawania infekcji. Beta-karoten wzmacnia układ odpornościowy, zmniejszając tym samym ryzyko choroby.
Soczewica natomiast dostarcza nam pełnowartościowego białka. Czerwona soczewica na tle innych odmian, charakteryzuje się bardzo delikatnym, lekko słodkawym smakiem. Dlatego też dzieci raczej przy niej nie grymaszą. Czerwona soczewica jest fajna również dlatego, że wystarczy zaledwie 10 minut, aby ją przygotować.

Dyniowe kotleciki świetnie się komponują z batatami. Roszponka dla ozdoby, Mały Lisek wciąż odmawia jedzenia sałaty i konsekwentnie przerzuca wszelkie zielsko na mój talerz.

Przepis na dyniowe kotleciki z czerwoną soczewicą

Składniki:

  • 3/4 szklanki musu dyniowego z tego przepisu
  • ¼ szklanki suchych ziaren soczewicy / 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki mąki z konopi (jak nie macie, to dajcie jakąś inny fajną mokę lub ciut więcej kukurydzianej)
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron do smażenia

Tylko dla ludzi po drugim roku życia:

  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki czarnej soli (może być zwykła, ja wolą tę, ponieważ nadaje potrawom jajecznego posmaku)

Przygotowanie:

Jeśli nie mamy musu dyniowego, to trzeba zacząć od przygotowania go. Po przepis zapraszam TUTAJ.

  1. Soczewicę płuczemy na sitku zimną wodą. Następnie wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy bey przykrycia na małym ogniu ok. 10 min. Wody powinno być objętościowo ok. 3-4 razy więcej niż soczewicy.
  2. Wrzucamy do miski ugotowaną soczewicę, mus dyniowy, mąki i ewentualnie przyprawy.
  3. Blendujemy wszystko razem z pomocą tłuczka do ziemniaków. Lepiej nie używać blendera, bo nam za bardzo „rozciapcia” masę na kotleciki.
  4. Rozgrzewamy oliwę lub olej na patelni.
  5. Nabieramy w rękę nieco masy i formujemy w dłoniach kulki. Kulki rozpłaszczamy i układamy na patelni. Przysmażamy 2-3 minuty, i obracamy na drugą stronę. Kotleciki powinny być lekko rumiane, wtedy są gotowe.
  6. Gotowe kotleciki dyniowe układamy na wyłożonym papierem talerzu. Papier dajemy po to, by wchłoną ewentualny nadmiar tłuszczu.
    Kotleciki można też oczywiście usmażyć na patelni beztłuszczowej albo upiec w piekarniku. Da dzieci poniżej pierwszego roku życia taka opcja będzie lepsza.
  7. Podajemy solo albo np. z ziemniakami i sałatką. Można też położyć na kanapkę. Ze swojej strony podpowiem, że kotleciki dyniowe świetnie się komponują z batatami.

Smacznego 🙂

Komentarze (0)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies
Odwiedzając stronę, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu. Więcej w polityce prywatności.